Kişilerin özellikle ilerleyen zamanlarda çocuk sahibi olamamakla ilgili endişeleri olabilir. Günümüzde yaşanan gelişmeler kişilerin diledikleri zaman bebek sahibi olabilmelerinin önünü açmıştır.
Yaşla birlikte gebelik oranlarının düşmesinin en önemli sebeplerinden biri yaş ilerledikçe yumurta kalitesinde yaşanan düşüştür.
Yumurta rezervi, kadının yumurtalıklarında bulunan foliküllerin sayısal olarak miktarını ve kalitesini ifade eder. Zaman içinde çeşitli faktörlerin de etkisiyle yumurta rezervi miktarı değişir. Yumurta dondurma işlemiyle, yumurta rezervi az olan her kadın yumurtalarını dondurarak istediği zaman anne olma şansını elde edebilir.
Yumurta dondurma işlemi kadının yumurtalığından elde edilen oksit adı verilen yumurtanın saklanarak ileride kullanılması için dondurulması işlemidir. Yumurta dondurma işlemi ile kadınların ileride de doğurganlıklarının korunması sağlanır. Yumurta dondurma işleminde yumurtalar kadının yumurtalıklarından vajinal ultrasonografi aracılığı ile toplanır. Yumurta dondurma işlemi nasıl uygulanır sorusu ve yumurta dondurma işlemi ile ilgili diğer tüm detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Yumurta Dondurma İşlemi Kimler İçin Uygulanır?
Yumurta dondurma işlemi ilk olarak kanser hastaları için kullanılan bir yöntem olarak ilerlerken daha sonra yumurta rezervi düşük kadınlar için de kullanılmıştır. Yasal olarak bu işlemin yapılabilmesi için kadının yumurta rezervinin yaşına göre azaldığı çeşitli testler ile tespit edildikten sonra uygun planlama yapılabilir.
Yumurta dondurma işlemi kimler için uygulanır, sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz:
• Kemoterapi ve Radyoterapi gibi yumurta hücreleri için zarar oluşturabilecek tedavileri alan kişilerin tedavileri öncesinde
• Üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak ameliyatlar geçirecek kişiler için ameliyat öncesinde
• Düşük over rezervi olup henüz doğurmamış ya da aile öyküsünde erken menopoz hikayesi olan kişilerin, gerekli raporlar alması ile yumurta dondurma işlemi gerçekleştirilir.
Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Uygulanır?
Yaklaşık olarak 10-14 gün süren ilaç tedavisi ile yumurtalıklar kontrollü bir şekilde uyarılır. Daha sonra anestezi altında yumurta toplama işlemi yapılır.
Bu aşamaların ardından elde edilen yumurta hücreleri vitrifikasyon adı verilen hızlı dondurma yöntemi uygulanarak dondurulur. Tüm bu işlemler öncesinde kişilerden mutlaka yazılı izin alınmalıdır. Dondurma nedenini ortaya koyan belge ve raporlar da bu forma eklenmelidir. Dondurulan yumurta hücreleri kayıtları tutularak saklanırlar.
Dondurma İşlemi Yumurtalara Zarar Verir mi?
Yumurta dondurma işlemi ile yumurtaların dondurulması hücre ölümüne neden olmaz. Dondurma işlemi hücre içi moleküler hareketin ve hücre metabolizmasının kısa süreliğine durdurulmasıdır.
Hücrelerin ölümüne neden olan nokta hücre içinde oluşan buz kristalleridir. Yumurta dondurma işlemi ile hücre içi buz kristalleri oluşumu engellenir ve hücreler sıvı azot içerisinde yıllarca canlılığını koruyabilir. Bu durum yumurtalara zarar verici bir etki bırakmaz.
Yumurta Dondurma için Merkez Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yumurta dondurma işlemi, kişiler için son derece önemlidir. Alanında uzman hekimler tarafından uygun ortamlarda yürütülmesi gereken bir süreçtir ve dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunur. Bu noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
• Yumurta dondurma işlemi için tercih edilecek merkezin teknolojik altyapısının yeterli olması son derece önemlidir. Bu nedenle yumurtalarını donduracak kişilerin; gerekli teknolojik donanıma sahip ve embriyoloji laboratuarının gelişmiş olduğu merkezleri tercih etmesi gerekir.
• Hızlı dondurma yöntemi uygulayan merkezler tercih edilmelidir. Bu noktada merkezlerin yumurtaların çözdürüldükten sonra elde ettikleri başarı oranları da dikkate alınmalıdır.
Hüma tüp bebek merkezi olarak uzman kadromuzla yumurtalıkların dondurulması işlemi için gerekli teknolojik alt yapı desteğimiz ile bu süreçte yanınızda olmaya devam ediyoruz. Aklınıza takılan tüm sorularınız için sitemizde yer alan uzmanlarımızı inceleyerek bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Yumurta toplama işlemi nedir? Ağrılı bir işlem midir?