Düzensiz hormon üretimine bağlı olarak ortaya çıkan polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal bozuklukların başında gelir. Her 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromu adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi adet düzensizlikleri ile kendini gösterir. Peki, kişilerde görülme sıklığı son yıllarda artan polikistik over sendromu nedir? Polikistik over belirtileri ve polikistik over tedavisi nelerdir?
Polikistik Over Sendromu Nedir?
Normal bir yumurtalıkta farklı gelişim aşamalarında bulunan foliküller adet döneminde seçilerek sekonder ve olgun folikül haline gelir. Seçilen bu folikül daha sonra yumurtlama ile yumurtalık dışına atılır. Polikistik over sendromunda ise yumurtalık içinde çok sayıda olgunlaşmamış folikül bulunur ve yumurtlama gerçekleşmez. Yumurtalığın hormon üretiminde de birtakım değişiklikler görülür.
Hormonal bozuklukların neden olduğu polikistik over sendromu, yumurtalıkların androjenleri fazla salgılamasıyla ortaya çıkar. Bu durum kadınlarda kısırlık, tüylenme, sivilcelenme gibi birçok probleme yol açabilmektedir.
Üreme çağındaki kadınların % 5-%10’ unda görülen polikistik over sendromu, kişilerin yaşam kalitesini son derece zorlaştırmaktadır.
Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir
Polikistik over sendromunun en büyük belirtisi adet düzensizliğidir. Ergenlik çağında ilk adetin başlamasını takip eden 2 yıllık süreçte adet düzensizliği olabilirken daha sonraki dönemlerde her kadının düzenli adet döngüsüne sahip olması önemlidir. Polikistik over sendromu yumurtlama bozukluğu ve kanda androjen seviyesinin artışıyla ilk belirtilerini verir. Polikistik over belirtileri özellikle yumurtlama bozukluğu nedeniyle uzun aralıklarla ya da uzun bir süre hiç adet görülmemesi şeklinde de kendini gösterebilir. Polikistik over belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
· İnsülin direnci
· Kilo artışı
· Saç dökülmesi (erkek tipi)
· Vücutta aşırı tüylenme
· Geçmeyen sivilceler
· Özellikle yüz bölgesinde yağlanma
· · Düzensiz adet döngüsü
· Cilt dokusunda değişiklik ve cildin kararması
· Kısırlık
· Kanda yüksek değerlerde androgen hormonları görülmesi
Polikistik Over Sendromunda Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Polikistik Over Sendromu olan her kadında aynı belirtiler görülmek zorunda değildir. Ancak bu hastalığa sahip kadınların polikistik over tedavisi için öncelikle beslenme tarzı ayarlanmalı ve spor için teşvik edilmesi gerekir. Doktor tarafından yapılan fiziki muayene sonrasında üreme sisteminde herhangi bir problem olup olmadığı gözlemlenir. Kan testi sonuçlarında çıkan hormonsal bozukluklara göre doğum kontrol hapları ya da adet düzenleyici ilaçlar önerilebilir. Eğer polikistik overe bağlı gelişen farklı hastalıklar tespit edilirse hekim tarafından farklı bir tedavi yöntemi de uygulanabilir. Diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi polikistik over sendromunda da hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi, tedavi planının hastalığın evresine uygun olarak doğru bir şekilde yapılması ve hastalığın ilerleyişinin durdurulmasına yönelik önlemler alınması kişide hastalığın yol açacağı problemlerin önüne geçmek adına son derece önemlidir.