Yazımızda tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak edilen, tüp bebek tedavisi nedir, kimlere uygulanır ve süreç nasıl işler sorularına kısa cevaplar vermeye çalışacağız.
Korunmasız cinsel ilişkiye giren çiftlerin bir sene içerisinde bebek sahibi olamaması durumuna kısırlık denmektedir. Tüp bebek tedavisi ise kısırlık teşhisi konmuş çiftlerde bebek sahibi olabilmelerine yardımcı olabilecek bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde kadından alınan yumurtalar ile erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında döllenerek embriyo elde edilir. Elde edilen embriyo kadının rahmine yerleştirilerek gebeliğin oluşması sağlanır. Doğal yollardan gebeliğin oluşması ile tüp bebek tedavisi ile gebeliğin oluşması arasındaki tek fark döllenmenin laboratuvar ortamında gerçekleştirilmesidir.
Kısırlık teşhisi konmuş çiftler gerekli muayeneler yapıldıktan sonra tüp bebek tedavisi uygulayabilirler. Ayrıca şu durumlarda da tüp bebek tedavisine başvurulmaktadır;
- Tüpleri tıkalı olan ya da enfeksiyon, dış gebelik gibi nedenlerden dolayı tüplerini aldırmış olanlar,
- Yumurtalık kisti veya kanseri gibi hastalıklardan dolayı yumurtalık rezervlerinin azalmasına neden olan ameliyatlar geçirmiş olanlar,
- Çiftin cinsel ilişkiye girmesini engelleyen vaginismus ya da boşalma sorunları yaşayan çiftler,
- Kısırlık teşhisi konana ancak kısırlığın nedeni bulunamayan çiftler,
- Semen analizinde hareketli sperm sayısı sıfır veya çok az olan, spermlerde ciddi şekil bozukluğu olan erkeklerde,
- Diğer tedavi yöntemleri ile gebelik sağlanamayan çiftlerde.
Tüp bebek tedavisi gelişen teknolojiyle birlikte yeni yöntemlerle, daha birçok nedenden dolayı bebek sahibi olamayan çiftlerin tedavisinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Tüp Bebek Merkezi tarafından yürütülen süreç öncelikle ön görüşme ile başlar. Tüp bebek başvurusunda bulunan çiftin daha önce görmüş olduğu tedaviler, kullandığı ilaçlar gibi çiftin hikayesi dinlenir. Sonrasında ise adım adım şu süreçler izlenir;
1- Yumurtalıklar uyarılır ve yumurta gelişimi takip edilir.
2- Olgunlaşan yumurtalar toplanır.
3- Laboratuvar işlemleri gerçekleştirilir.
4- Embriyo transferi yapılır.
5- Son olarak gebeliği kontrol etmek için gebelik testi yapılır.
Tüp bebek tedavisi genel hatları ile bu süreçleri içerse de çiftlerin hikayesine göre süreç detayları ve süreleri farklılık gösterebilmektedir.
Hüma Tüp Bebek Merkezi ekibi olarak yazımızda tüp bebek tedavisi nedir, kimlere uygulanır ve tüp bebek tedavisinde süreç nasıl işler konuları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Tüp bebek tedavisi ile ilgili daha detaylı bilgi almak ya da merak ettiklerinizi sormak için bize sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.