Kayseri - Hüma Tüp Bebek Merkezi
×
TR
EN
RU
AR
BAŞARISIZ TÜP BEBEK SONRASI SÜREÇ VE BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Tüp bebek tedavisi; bebek sahibi olmak isteyen fakat doğal yollarla gebe kalamayan çiftler için en yüksek gebelik şansı sunan yöntemdir. Tüp bebek yöntemine genellikle 1 yıldan fazla bir sürede korunmasız birlikteliğe karşın gebelik durumunun gerçekleşmemesi sonucunda başvurulabilir. Başarılı bir yöntem olarak karşımıza çıksa da tüp bebek tedavilerinde %100 başarı elde etmek her zaman mümkün olmayabilir. Tüp bebek tedavisinin başarıyla sonuçlanma olasılığını belirleyen birçok faktör vardır.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Hangi Faktörlere Bağlıdır?

Tüp bebek tedavisinde ilk seferde gebeliği yakalamak amaçlanır fakat gebelik her kadında tek seferde mümkün olmamaktadır. Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörler arasında anne adayının yaşı, kilo durumu, rahimdeki sorunlar, tüplerde hidrosalpinks olması, bağışıklık sistemi sorunları, sigara kullanım derecesi, alkol kullanma oranı, azalmış yumurtalık rezervi gibi durumlar yer alır. Bununla birlikte; Spermlerin hareketsiz olması, ileri derece şekil bozuklukları, menide sperm olmaması gibi erkeğe bağlı çeşitli durumlar da tüp bebek tedavisindeki başarı oranını etkiler. Genel istatistiksel veriler size tüp bebek tedavisindeki başarı oranı hakkında bilgi verebilir fakat her çiftin çok özel ve tek olduğu da unutulmamalıdır. Tüp bebek tedavisinde doktorunuz kişiselleştirilmiş faktörlerinizi göz önünde bulundurarak bireysel şansınızı daha iyi bir şekilde belirleyebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Riskleri Nelerdir?

Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de birtakım riskler vardır. Fakat tüp bebek tedavisinde karşılaşılması muhtemel olan bu risklerin bazıları öngörülebilir ve erken müdahale edilebilir bununla birlikte bu risklere oldukça nadir rastlanır. Bu riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

İlaçların enjekte edildiği bölgelerde hafif düzeyde morarma, şişlik ve ağrı oluşabilir.

Yumurtaların aşırı uyarılması sonucu kilo artışı, mide bulantısı, kusma ve şişkinlik meydana gelebilir.

Dış gebelik riski oluşabilir.

Yumurta toplama işlemi sırasında kanama ile karşılaşılabilir.

Başarısız Tüp Bebek Sonrası Süreçte Ne Yapılmalı?

Tüp bebek tedavisi denemelerinin bir ya da birden fazlasının başarısız olması çiftleri hayal kırıklığına uğratarak son derece zorlayıcı olabilir. Bu durum son derece doğaldır. Başarısız bir tüp bebek tedavisinin en önemli nedenlerinden biri düşük embriyo kalitesidir. Kusurlu ve bozuk embriyolar rahime transfer edildikten sonra burada tutunamazlar. Bununla birlikte bazı durumlarda iyi kalitede embriyolar transfer edilmesine rağmen gebelik elde edilemeyebilir. Doktorunuz tüp bebek sürecinizin başarısız olma nedenlerini ayrıntılı olarak değerlendirerek sorunun ne olduğunu tespit edecektir. Sorunun tespit edilmesinin ardından daha sonraki denemelerde bu noktalara dikkat edilecektir.

Başarısız bir tüp bebek denemesinden sonra en az bir ay ara vermek süreç için de oldukça yararlı olacaktır.

Tıp alanındaki gelişmeler arttıkça olumsuzluk yaratan durumların tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması da kolaylaşır. İlk tüp bebek denemesinde başarısız olan çiftlerin umutsuzluğa kapılmamaları önemlidir. Koşullar geliştirildiğinde sonraki denemelerde gebelik şansı daha yüksek olacaktır. 


Logo
E-BÜLTENE KAYIT OLUN
KAYIT OL !
Web sitemizde yer alan bilgiler Hüma Tüp Bebek tarafından oluşturulmuştur. Bu bilgiler tedavi edici amaç taşımamaktadır.
Web Tasarım_Medyatör