Histeroskopik cerrahi nedir?
Histeroskopik cerrahi rahim içinin kamera yardımıyla görüntülenmesi ve rahim içinde var olan anormal oluşumları hem tanınması hem de aynı zamanda tedavi edilmesidir.
Bu amaçla rahim içerisine histeroskopi denilen cihaz yerleştirilir ve hem tanı hem de tedavi sağlanır.,
Kimlere histeroskopi yapılmalıdır?
Histeroskopi hem tanı hem tedavi amaçla yapıldığından ultrasonografide şüphelenilen polip, myom gibi istenmeyen yapıların çıkarılmasında ve doğuştan rahim içi perde varlığında rahim içinin normal hale getirilmesi için ve rahim içi yapışıklık varsa yapışıklıkların açılması için yapılabilmektedir.
Kısırlık tanı ve tedavisinde histeroskopinin yeri nedir?
Rahim içinde yer işgal eden yapılar;polip,myom,septum kısırlık tedavisinden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Çünkü yardımcı üreme yöntemleri ile elde edilen iyi kaliteli bir embriyo eğer rahim içi uygun değilse gelişimini sürdüremez.Yine rahim içerisinde yapışıklık varsa aynı nedenden dolayı tedavi öncesi mutlaka histeroskopi yöntemi ile açılmalıdır.
Tekrarlayan tüp bebek uygulamalarında iyi kalitede embriyo transferine rağmen gebelik elde edilememiş hastalarda , yeni bir tedavi öncesi histeroskopi ile rahim içine bakılması önerilmektedir. Tanısal amaçla yapılan histeroskopide rahim iç zarının damarlanması ve yapısı incelenerek tüp bebek tedavi öncesinde değerlendirme yapılabilmektedir.Laparoskopik cerrahi son yıllarda yaygın cerrahi kullanım alanı bulmuştur. Laparoskopik cerrahinin yaygın şekilde kullanılması ile laparoskopik cerrahi endikasyonların artmasına gereksinim duyulmuştur. Temel mantık hangi cerrahi operasyon yapılırsa yapılsın mümkün olan en az sürede, en küçük cilt kesisi ile operasyonu tamamlamak ve hastanın taburcu süresini mümkün olan en kısa süreye indirmektir. Laparoskopik cerrahi yöntemlerinin klasik yöntemlerin yerini alması zaman içerisinde gerçekleşmiştir. Çünkü laparoskopik olarak operatif işlemlerin yapılabilmesi ancak uygun teknik ve enstrümanların geliştirilebilmesi ile mümkün olabilmiştir.
İnfertilitede laparoskopik cerrahinin kullanılması, laparoskopi tekniğin gelişimi ile güncelliğini kazanmıştır. Lazer teknolojisinin laparoskopiye uygulanması ile infertilite cerrahi tedavisinde yeni bir devir açılmıştır.