Kayseri - Hüma Tüp Bebek Merkezi
×
TR
EN
RU
AR
Aşılama
20'li ve orta yaşlarda çocuk istemi olan çiftler düzenli bir birlikteliğe sahipseler her ay bu  5-6 çiftten biri gebe kalır. Bu şu anlama gelir 1 yılın sonunda çiftlerin % 85'i gebe kalmış olur. Kalan %10'luk gebe kalamayan çift için infertilite testleri her iki çift içinde normalse belirgin bir neden yoksa ilk planda önerilen yardımcı üreme tekniği IUI'dır. IVF 'e (tüp bebek tedavisi) göre basit ucuz bir yöntemdir bu nedenle ilk önerilecek olan YÜT (yardımla üreme tekniği) uygulamasıdır.
Yıkanıp hazırlanmış spermlerin ince bir katater yardımı ile uterus kavitesi içerisine konduğu basit bir infertilite tedavi yöntemidir. Aşılama  IVF tedavisinden kolaydır. İnfertilite tedavisinde ilaç tedavilerinden sonra veya beraberinde uygulanan IVF 'e göre kolay ve ucuz bir yardımla üreme tekniğidir. Ancak IVF'e göre etkinliğinin çok az olduğu göz ardı edilmemelidir.

Aşılama Hangi Hasta Gruplarına Önerilir?
Orta derecede infertilite problemi olan çiftlere 
Açıklanamayan infertilite,
Düşük sperm sayısı,  
Azalmış sperm hareketliliği, hafif orta derece endometriozisi olan hastalar dışında;
Kötü servikal faktör,
Servikal yara dokusu,
Ejakulasyon bozukluğu olan erkek hastalarda uygulanır.

Aşılama ovulatuar düzensizliği olan kadınlarda, hafif orta derecede spermiogram kusuru olan erkek faktöründe, servikal mukusu idealden az olan kadın hastalarda uygulanır. Aşılamanın uygulanabilmesi için kadının fallop tüpleri açık, uterin kavitesi düzgün ve ovulatuar olması gerekir.
Aşılama düşük sperm sayısı ve sperm şekil bozukluğu mevcut ciddi erkek faktöründe işe yaramaz. Benzer şekilde tubaları ciddi hasar görmüş ve kapalı olan kadınlarda da işe yaramaz.

Adım Adım IUI tedavisi:
Doğal üremede yumurta yumurtalıklardan atılır tüpler tarafından yakalanarak alınır. Spermler servikal kanaldan uterus içinden yüzerek tubalara kadar 8-10 cm lik bir yol kat ederler. Bu gelen kısım toplam hacmin %10 u kadardır. Eğer her şey yolunda giderse yumurta sperm tarafından döllenerek embriyo oluşur.

Aşılamanın Aşamaları
1-Yumurtalıkların Uyarılması
2-Folikullerin ultrason ile takibi
3-Ovulasyon (yumurtanın atılması)
4-Aşılama (Katater aracılığı ile spermlerin rahim içine verilmesi)
5-Gebelik Testi
Aşılamada yumurtalıklar ağızdan verilen ilaçlarla güçlendirilir yumurta gelişimi ve endometrial kalınlık ultrason ile takip edilir. 2 yada 3 yumurta istenilen boyuta ulaşınca ovulasyonu tetiklemek için hCG enjeksiyonu yapılır. Enjeksiyondan belli bir zaman sonra tahmini Yumurtlama günü taze sperm örneği alınır ve laboratuarda yıkanarak seminal sıvıdan uzaklaştırılır. Yıkama sonunda hızlı hareketli spermler konsantre edilerek bir araya getirilmiş olur. Bu hazırlanan örnek ince bir kateter vasıtası ile uterin kavite içerisine uygulanır. Yüksek kalitedeki sperm gurubu serviks ve uterusu geçmek zorunda olmadan yumurtanın yanına ulaştırılmış olur. Hasta açısından ağrısız ve PAP smear yaptırmak kadar kolay bir prosedürdür.
Gebelik testi uygulamanın 2. haftasında pozitifleşir, 3. haftasında da ultrason ile görülebilir.
IUI uygulanan siklusta hastanın gebe kalma potansiyeli maksimize edilmiş olur. Genelde uyarılan overlerden kaliteli ve birden fazla oosit elde edilip çok sayıda spermle buluşturulmuş olur.
Aşılama aşamasında gebe kalamayan çiftlerin yönlendirileceği tedavi basamağı IVF'dir.
Aşılama orta ve hafif erkek faktöründe ciddi erkek faktörüne göre çok daha başarılıdır. Ciddi erkek faktöründe IVF daha iyi bir seçenektir.
3 aşılama siklusunda toplam başarı şansı %40-55 dir. 4 aşılamada siklus denemesine rağmen başarı elde edilememişse çiftin artık bu aşamada  IVF'e yönlendirilmesi önerilir.

Logo
E-BÜLTENE KAYIT OLUN
KAYIT OL !
Web sitemizde yer alan bilgiler Hüma Tüp Bebek tarafından oluşturulmuştur. Bu bilgiler tedavi edici amaç taşımamaktadır.
Web Tasarım_Medyatör