Doğal üremede yumurta yumurtalıklardan atılır tüpler tarafından yakalanarak alınır. Spermler servikal kanaldan uterus içinden yüzerek tubalara kadar 8-10 cm lik bir yol kat ederler. Bu gelen kısım toplam hacmin %10 u kadardır. Eğer her şey yolunda giderse yumurta sperm tarafından döllenerek embriyo oluşur.
Aşılamanın Aşamaları
1-Yumurtalıkların Uyarılması
2-Folikullerin ultrason ile takibi
3-Ovulasyon (yumurtanın atılması)
4-Aşılama (Katater aracılığı ile spermlerin rahim içine verilmesi)
5-Gebelik Testi
Aşılamada yumurtalıklar ağızdan verilen ilaçlarla güçlendirilir yumurta gelişimi ve endometrial kalınlık ultrason ile takip edilir. 2 yada 3 yumurta istenilen boyuta ulaşınca ovulasyonu tetiklemek için hCG enjeksiyonu yapılır. Enjeksiyondan belli bir zaman sonra tahmini Yumurtlama günü taze sperm örneği alınır ve laboratuarda yıkanarak seminal sıvıdan uzaklaştırılır. Yıkama sonunda hızlı hareketli spermler konsantre edilerek bir araya getirilmiş olur. Bu hazırlanan örnek ince bir kateter vasıtası ile uterin kavite içerisine uygulanır. Yüksek kalitedeki sperm gurubu serviks ve uterusu geçmek zorunda olmadan yumurtanın yanına ulaştırılmış olur. Hasta açısından ağrısız ve PAP smear yaptırmak kadar kolay bir prosedürdür.
Gebelik testi uygulamanın 2. haftasında pozitifleşir, 3. haftasında da ultrason ile görülebilir.
IUI uygulanan siklusta hastanın gebe kalma potansiyeli maksimize edilmiş olur. Genelde uyarılan overlerden kaliteli ve birden fazla oosit elde edilip çok sayıda spermle buluşturulmuş olur.
Aşılama aşamasında gebe kalamayan çiftlerin yönlendirileceği tedavi basamağı IVF'dir.
Aşılama orta ve hafif erkek faktöründe ciddi erkek faktörüne göre çok daha başarılıdır. Ciddi erkek faktöründe IVF daha iyi bir seçenektir.
3 aşılama siklusunda toplam başarı şansı %40-55 dir. 4 aşılamada siklus denemesine rağmen başarı elde edilememişse çiftin artık bu aşamada IVF'e yönlendirilmesi önerilir.