Kayseri - Hüma Tüp Bebek Merkezi
×
TR
EN
RU
AR
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DIŞ GEBELİK NASIL ANLAŞILIR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tıp dünyasında ektopik gebelik olarak adlandırılan dış gebelik; sperm ile yumurta hücrelerinin birleşmesi sonucu oluşan embriyonun normal yerleşim yeri olan rahim içi yerine başka bir yerde yerleşmesi olarak tanımlanabilir. Dış gebelikte embriyo tüplere yerleşerek burada gelişir. Doğal şekilde gelişen gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisi sonucu elde edilen gebeliklerde de dış gebelik görülme ihtimali vardır. Tüp bebek tedavisi uygulanan kişilerin yaklaşık %2-5’inde dış gebelik görülebilir. Tüp bebek tedavisi sonucu dış gebelik görülme olasılığı, doğal yollardan elde edilen gebeliklerde görülme olasılığından daha fazladır. Peki, tüp bebek tedavisinde dış gebelik nasıl anlaşılır ve tedavisi nasıl yapılır? Detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisinde Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Tüp bebek tedavisi sürecinde embriyo transferinden 12-14 gün sonra kan testi ile gebeliğin oluşup oluşmadığına bakılır. Test sonuçları istenilen değer aralığında değilse hasta dış gebelik şüphesi ile yakın takibe alınır. Fakat tüp bebek uygulamalarında genellikle belirtiler ortaya çıkmadan gerekli testler ve ultrasonografi ile dış gebelik teşhisi koyulur. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür;

·         Normal bir gebelik gibi adet gecikmesi ve diğer gebelik belirtileri görülebilir

·         Yoğunluğu değişkenlik gösteren vajinal kanama olabilir.

·         Kasık ağrısı en sık rastlanan belirtiler arasındadır ve süreç ilerledikçe bu ağrı artış gösterir.

·         Baş dönmesi, düşük tansiyon ve idrar sıklığında azalma görülebilir.

Tüm bu veriler ışığında hastada dış gebelik ortaya çıkmışsa vakit kaybetmeden uygun tedavi planlamaları yapılarak sürece başlanır.

Tüp Bebek Tedavisinde Dış Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebekte dış gebelik durumunda bazı vakalarda sadece izlem yoluyla dış gebelik kendiliğinden kaybolabilirken bazı durumlarda ilaç tedavisi desteğine ihtiyaç duyulabilir. Fakat dış gebelik anne adayı için risk oluşturabileceği için acil durumlarda ameliyat da sürecin bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Dış gebelik ameliyatı sonrasında hasta birkaç aylık iyileşme sürecine girer. Bu dönemin ardından tekrar tüp bebek tedavisi uygulanması herhangi bir problem teşkil etmez.

Kimlerde Tüp Bebek Tedavisinde Dış Gebelik Oluşma Riski Fazladır?

Tüp bebekte dış gebelik riski oluşması çeşitli faktörlerle ilişkilidir. Bazı anne adaylarında bu risk daha fazladır. Riskin fazla olduğu durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

·         Tüp bebek tedavisinin uygulandığı hastaların tüplerinin tıkalı olması dış gebelik riskini artırır.

·         Daha önce tüp ve yumurtalık bölgesinden enfeksiyon yaşayan ve enfeksiyon sonrası ciddi yapışıklıkları kalan anne adaylarında dış gebelik görülme olasılığı daha fazladır.

·         Daha önce dış gebelik yaşamış olan kişilerde tekrar görülme olasılığı daha fazladır.

·         Çikolata kisti olan hastalarda ya da bu nedenlerle karın iç zarı ve tüplerinde problem olan hastalarda dış gebelik riski fazladır.

Dış Gebelik Geçirenlerde Yeniden Tüp Bebek Uygulanabilir Mi?

Dış gebelik durumunda anne adayları iyileşme sürecini tamamladıktan sonra yeniden tüp bebek denemesine başlayabilir. Dış gebelik tedavisi için ameliyat gibi cerrahi yöntemler kullanılmışsa tüplerin aldığını söylemek mümkündür. Fakat bu durum tüp bebek tedavisi için herhangi bir problem oluşturmaz ve gebelik şansını olumsuz etkilemez. Bu doğrultuda dış gebelik geçiren kişiler iyileşme sürecini tamamladıktan sonra yeniden tüp bebek tedavisine başlayarak bebek sahibi olabilir.

Tüp bebek tedavisi birçok faktörü içine alan son derece kapsamlı ve geniş bir süreçtir. Bu dönemde kişiye özgü tedavi programları ile karşılaşılan durumlar karşısında uygun planlamalar yapılarak başarı şansı artırılabilir. Daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.


Logo
E-BÜLTENE KAYIT OLUN
KAYIT OL !
Web sitemizde yer alan bilgiler Hüma Tüp Bebek tarafından oluşturulmuştur. Bu bilgiler tedavi edici amaç taşımamaktadır.
Web Tasarım_Medyatör