Gebeliğin oluşması için yalnızca üreme sisteminin sağlıklı olması bazı durumlarda yeterli değildir. Üreme sistemi ile birlikte pek çok faktörün birbiriyle uyum içinde çalışması gebelik süreci için son derece önemlidir. Süreç içinde etkili olan faktörlere bağlı olarak kişilerde gebelik oluşmayabilir. Bu durum, kişinin daha önce gebe kalması ya da sağlıklı bir doğum yapması durumunda da görülebilir.
Bir çiftin 12 ay boyunca düzenli cinsel ilişkiye girdiği ve korunma yöntemi uygulamadığı halde hamile kalamama durumu olarak karşımıza çıkan infertilite; iki farklı şekilde görülebilir. Daha önce hiç gebeliğin oluşmadığı durumlar primer (birincil) infertilite; canlı bir şekilde doğumla sonuçlanıp sonuçlanmaması fark etmeksizin en az bir gebelik oluşmuş ise sekonder (ikincil) infertilite olarak tanımlanır.
Sekonder infertilite nedir, sebepleri nelerdir, önemli risk faktörleri ve tedavisi konularına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Sekonder İnfertilite Sebepleri
Sekonder infertilite, çiftlerin her ikisine de bağlı olarak ortaya çıkabilir. Erkeğe bağlı sekonder infertilite sebepleri; varikosel olarak bilinen sperm damarlarında varis bulunması, enfeksiyonlar, travmalar ve testis tümörleri şeklinde sıralamak mümkündür. Kadınlarda görülen sekonder infertilite sebepleri ise yaşın ilerlemesi başta olmak üzere, yumurtlama düzeninde oluşan farklılıklar, tüplerde hasar ya da tıkanma görülmesi, rahim yapısında bozulma, rahim ve rahim ağzı kanseri gibi nedenlerdir.
Otoimmün hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da sekonder infertiliteye yol açan sebepler arasında yer alır.
Sayılan pek çok faktörden hangilerinin kişilerde sekonder infertilite gelişmesine neden olduğunun saptanması ve uygun planlamaların yapılabilmesi için çiftin uzman bir hekime başvurmaları gerekir.
Sekonder İnfertilitede Risk Faktörleri
Sekonder infertilite ile ilgili en çok merak edilen noktalardan biri de sekonder infertilite risk faktörleridir. Pek çok risk faktörü kişilerde sekonder infertilite gelişmesine neden olabilir. Bu faktörler;
• Yaşın ilerlemesi
• Polikistik over sendromu gibi farklı rahatsızlıklar
• Aşırı kilo
• Önceki düşükler
• Stres
• Alkol, sigara ve madde kullanımı
Şeklinde sıralanabilir. Tüm bunlarla birlikte kişiden kişiye farklılık gösterebilen çeşitli faktörler de kişilerde sekonder infertilite gelişimine yol açabilir.
Sekonder İnfertilite Tedavisi
Kişinin gebe kalmasının önünde bir engel oluşturan sekonder infertilite nedenleri son derece geniş bir yelpazede incelenebilir. Bu nedenle öncelikli olarak farklı faktörler göz önünde bulundurularak kişinin gebe kalmasına engel olan noktalar belirlenmeli ve buna uygun tedavi planı geliştirilmelidir. Hastanın öyküsü alınarak yapılan değerlendirmeler sonucu gebe kalmayı destekleyecek aşılama ve tüp bebek tedavileri önerilebilir. Durumun tespit edilmesi için fizik ve pelvik muayeneden sonra kişilere spesifik infertilite testleri uygulanabilir. Ovulasyon testi ve diğer hormon testleri bunlardan bazılarıdır.
Hüma Tüp bebek merkezi olarak uzman kadromuzla bu süreçte yanınızda olmaya devam ediyoruz. Aklınıza takılan tüm sorularınız için sitemizde yer alan uzmanlarımızı inceleyerek bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Kısırlık (İnfertilite) Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bir Tedavi Yöntemi Uygulanır?