Kayseri - Hüma Tüp Bebek Merkezi
×
TR
EN
RU
AR
KISIRLIK İÇİN TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞVURMALI?

Kısırlık; çiftlerin herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan 1 yıl boyunca düzenli olarak ilişkiye girmelerine rağmen gebeliğin oluşmaması olarak tanımlanabilir. Çiftler için son derece endişe verici bir hal yaratabilen kısırlık tedavisi için ne zaman bir uzmana başvurmaları gerektiği de merak konusudur. Sıklıkla çiftlerin düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen 35 yaş altı çiftlerde 1 yıl boyunca gebeliğin oluşmadığı durumlarda, 35-40 yaş arasında 6 ay geçmeden, 40 yaş üstüne ise 3 ayı geçirmeden kısırlık tedavisi için doktora başvurmaları önerilir.  Kısırlık tedavisi süreci hakkında tüm detaylara yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Kısırlık Neden Olur?

Kısırlık neden olur, sorusunun cevabı erkekler ve kadınlar için farklılık gösterir. Yumurta bozuklukları, tüp kanal tıkanıklığı ya da hasarı, halk arasında çikolata kisti olarak bilinen Endometriozis ve anatomik nedenler kadınlarda kısırlığın nedenleri olarak karşımıza çıkar. Erkeklerde kısırlığın nedenlerine baktığımızda ise; hormonal nedenler, sperm taşıyıcı kanallara ve organlara ait nedenler ve sperm yapısal bozuklukları karşımıza çıkar. Kısırlık tedavisi için öncelikli olan kısırlığın nedenlerini tespit etmektir.

Kısırlık Nasıl Tedavi Edilir?

Kısırlık tedavisi için ilk olarak hastaya ve durumuna uygun teşhisin konulması gerekir. Kısırlık teşhisi için takip edilen belirtilerden birkaçını şu şekilde sıralamak mümkündür:

·         Adet düzensizlikleri ya da hiç adet görülmemesi

·         Adet sürecinde şiddetli ağrı ve sancıların görülmesi ve buna eşlik eden yoğun ve fazla kanama

·         Erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili problemler

·         Testislerde ağrı şişlik ya da şişlik görülmesi

·         Erkeklerde çok az meni olması

Bu belirtilerin görülmesiyle birlikte uygulanan bir dizi test sonucu kısırlık tedavisi sürecine başlanabilir. Kısırlık tedavisi için izlenecek yol tamamen kişiye göre belirlenmelidir. Kişilerin kısırlık nedenine ve menide spermin olup olmamasına göre tedavi süreci yapılandırılabilir. Kısırlık ilaç tedavisi, aşılama yöntemi ve iğne tedavisine ek olarak tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme teknikleri de kullanılabilir.

Tedaviye Başlamadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

Tedavi boyunca kadın ve erkek için yapılması gerekli muayene ve tetkikler vardır. Bu tetkiklerin bir kısmı tedavi sürecinin başında durumun değerlendirilmesi aşamasında gerçekleştirilir. Kısırlık tedavisine başlamadan önce dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

·         Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır.

·         Uygulanacak tedavi protokolüne bağlı olarak bazı durumlarda yumurtalıkları baskılayıcı ilaçların kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir.

·         Folik asit bakımından zengin bir vitamine başlanmalıdır.

·         Protein içeren besinler tüketilmelidir.

·         Bazı durumlarda tedavi öncesinde doğum kontrol hapları veya estrojen kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir.

·         Stres yaratan faktörlerden olabildiğince uzak durmaya çalışılmalıdır.

·         Uyku ve yeme düzenine oldukça dikkat edilmesi gerektiği de uzmanlar tarafından sıklıkla söylenir.

Hüma Tüp Bebek ailesi olarak bu süreçte uzman kadromuz ve gelişmiş teknolojik desteğimizle yanınızda olmaya devam ediyoruz. Daha detaylı bilgilere ulaşabilmek için sitemizde yer alan uzmanlarımızı inceleyebilir ve bizlere ulaşabilirsiniz


Logo
E-BÜLTENE KAYIT OLUN
KAYIT OL !
Web sitemizde yer alan bilgiler Hüma Tüp Bebek tarafından oluşturulmuştur. Bu bilgiler tedavi edici amaç taşımamaktadır.
Web Tasarım_Medyatör