Kısırlık; çiftlerin doğal yolla bebek sahibi olamama problemlerini kapsar ve birçok nokta ile bağlantılı olarak ilerler. Kısırlık ve kısırlığa etki eden nedenler, kişiler tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alır. Yaşın kısırlığa etkisi de bu noktalardan biri olarak karşımıza çıkar. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kişilerde birtakım fizyolojik değişiklikler söz konusu olur. Üreme fonksiyonlarında meydana gelen değişmeler yaşla birlikte en sık karşımıza çıkan farklılıklardandır. Kadın ve erkeklerde yaşın kısırlığa etkisi konusuna detaylıca yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Kadının yaşı ile kısırlık arasındaki ilişki nedir?
Kısırlık, pek çok noktadan kaynaklanıyor olabilir. Bu noktada en önde gelen konular arasında kadının yaşı yer alır. Kadının yaşının ilerlemesi ile yumurtalık rezervlerinde azalma ve yumurta kalitesinde düşüşler görülebilir. Özellikle 35 yaş ve sonrasında gebe kalma ihtimali önemli ölçüde azalır ya da riskli gebelikler görülebilir.
Kadınların en doğurgan olduğu yaş aralığı 20 ile 30 yaşlar arasıdır. Her bir kadın dünyaya belirli bir yumurtalık rezervi ile gelir. Daha sonra bu rezerv her adet dönemiyle birlikte azalmaya başlar. Bu nedenle gebe kalma ihtimali kadının yaşı ilerledikçe zorlaşır.
Erkek yaşı ile kısırlık arasındaki ilişki nedir?
Erkeklerde yaşın kısırlığa etkisi, kadınlara oranla daha azdır. Örneğin kadınlarda yumurta üretimi belirli bir yaş sonrası gerçekleşmezse erkeklerde sperm üretimi ömür boyu sürer. Fakat 40’lı yaşlar ve sonrasında erkeklerin sperm kalitesinde düşüşler gözlenir. Bu dönemde sperm dölleme yetisine sahip olsa da hücre içinde daha çok DNA hasarına rastlanmaktadır. Aynı zamanda erkeklerde yaşın kısırlığa etkisi konusunu araştıran kişiler, yaş ilerledikçe azalan sperm kalitesiyle birlikte bebeklerde anomali riskinin söz konusu olduğunu da görecektir.
İleri yaştaki çiftler ne zaman tüp bebek uzmanına başvurmalıdır?
Yaşın kısırlığa etkisi konusunun ardından ileri yaştaki kişilerin ne zaman bir tüp bebek uzmanına başvurmaları gerektiği de bir merak konusudur. Tanıma göre ileri yaş kategorisinde yer alan ve bebek sahibi olmak isteyen kişiler doğal yolla gebelik elde edemediklerinde tüp bebek uzmanına başvurabilir. Bunun için 35 yaşının üzerindeki çiftler 6 ay boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkide bulunmalı ve hamilelik oluşmadığı durumlarda bir tüp bebek uzmanına başvurmalıdır. Ancak gebelik üzerinde geçmiş cinsel hastalık öykülerinin ve cerrahi operasyonların da etkisi göz ardı edilmemeli ve vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alınmalıdır.
İlerleyen yaşlarda bebek sahibi olmak isteyen kadınların; tüp bebek tedavisinde genetik tarama yöntemlerini ve kaliteli embriyoların dondurulmasını tercih etmeleri son derece önemlidir. Kısırlığa neden olabilecek diğer problemlerin keşfedilmesi sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.
Hüma Tüp Bebek alanında uzman kadrosu ve gelişmiş teknolojik altyapısı ile bu süreçte yanınızda olmaya devam ediyor. Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.