Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının sıklıkla karşılaştığı kavramlardan biri olan “blastokist transferi” tüp bebek tedavisinde kullanılan önemli işlemlerden bir tanesidir. Tüp bebek tedavisi uygulanırken anne adayından yumurta, baba adayından sperm hücreleri alınarak laboratuvar ortamında embriyo elde edilir. Oluşturulan bu embriyo 5. günde anne adayına transfer edilir. Blastokist transferi ile çeşitli avantajlar elde edilir, şimdi sizlere blastokist transferi hakkında detaylı bilgiler sunarak blastokist transferi ile elde edilen avantajları inceleyeceğiz.
Blastokist Transferi Nedir?
Yumurta ve spermin birleşmesi sonucunda zigot oluşur. Zigot bölünerek çoğalır ve 2’li, 4’li, 8’li hücreler oluşturur. Bu döllenme (yumurta hücresi ile sperm hücresinin bir araya gelmesi) gerçekleştikten birkaç gün sonra gerçekleşir. Blastokist, yumurtanın sperm ile birleşmesi sonucundan embriyo haline geldikten sonraki 5. güne ulaşmış halidir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan yöntemlerden blastokist transferi için en uygun zamanın embriyonun gelişiminin 5. günü olarak belirlenmiştir. Embriyolar uzmanlar tarafından kontrol altında tutularak laboratuvarda bulunan inkübatörlerde kültür ortamlarında incelenirler. İnceleme sonucunda ve embriyonun blastokist evresine ulaşınca anne adayının rahime transfer edilirler. Transfer işleminden önce en kaliteli embriyo seçilir ve uygun olarak transfer yapılır.
Blastokist Transferi ile Elde Edilen Avantajlar Nelerdir?
Tüp bebek tedavisinde uygulanan önemli ve etkili bir yöntem olan blastokist transferinin anne ve baba olmak isteyen çiftler için sağladığı bazı avantajlar bulunur. Sağlanan avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;
· Tüp bebek tedavilerinde blastokist transferi, OHSS riski yüksek olan kadınlarda bebek sahibi olma şansını artıran bir avantaja sahiptir.
· Embriyolar, anne adayının rahmine 5. günde transfer edilirler. Embriyonun 5 gün boyunca beklemesi daha kaliteli ve sağlıklı hücrelerin oluşumunu sağlar.
· Embriyonun belirli bir büyüklüğe ulaşmasından sonra transfer edilmesi sonucunda büyüme daha fazla olduğundan ana rahmine tutunma şansı daha yüksektir.
· Tüp bebek tedavilerinde çoğul gebelik görülme ihtimali vardır. Blastokist transferi ile çoğul gebelik için herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Günümüzde uygulanan gelişmiş tüp bebek tekniklerinden biri olan blastokist transferi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere çok daha yüksek oranlarda gebelik şansı sunan yöntemdir. Tüp bebek tedavilerinde sıklıkla karşı karşıya kalınan çoğul gebelik ihtimalini en aza indiren bir yöntem olan blastokist transfer yöntemi, ailelerin çocuk sahibi olma planlarını daha etkili bir şekilde yapabilmelerine destek olur. Blastokist, yumurtanın embriyo haline geldikten sonra 5. ya da 6. güne ulaşmış hali olarak tanımlanır. Transferden önce en kaliteli bir ya da iki embriyo seçilir ve transfer gerçekleştirilir. Bu yöntem, tüp bebek tedavisinin en önemli işlemleri arasında yer alır. Blastokist transferi nedir, avantajları ve riskleri nelerdir? sorularıyla blastokist transferi detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Blastokist transferi
Tüp bebek tedavi sürecinde son derece önemli bir yere sahip olan blastokist transferi en net tanımıyla laboratuvar ortamında oluşturulan embriyonun 5. ya da 6. gelişim gününde kadına transfer edilmesi işlemidir. Embriyolar laboratuvardaki inkübatörlerde takip edilirler ve blastokist evresine ulaşınca rahime transfer işlemi gerçekleştirilir. Blastokist transferi, daha kaliteli embriyo transferine olanak sunması ve çoğul gebelik riskini azaltması gibi tüp bebek süreci için birçok olumlu katkısı vardır.
Blastokist transferinin avantajları nelerdir?
Blastokist transferi son yıllarda gelişen teknolojilere bağlı olarak sıklıkla kullanılmaya başlanan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Tüp bebek tedavisinin uygulanmaya başlandığı ilk yıllarda transfer için beklenen süre 48 saatken günümüzde yaşanan gelişmelere paralel olarak bu süre genişletilmiştir. Blastokist transfer yönteminde 5 ve 6 gün sonra yapılan transferler ile başarı oranının en yüksek olduğu embriyolar daha kolay bir şekilde seçilir. Genel olarak blastokist transferinin avantajları şu şekilde sıralanabilir;
· Gelişim potansiyeli ve rahime uyumu daha iyi olan embriyoların seçilebilmesi sayesinde tekrarlayan gebelik başarısızlıklarına karşı daha iyi sonuçlara ulaşma şansı,
· Canlılığı yüksek olan daha az sayıda embriyo transfer işlemi ile çoğul gebelik olasılığının azaltılması,
· Embriyo gelişimini daha net ve sağlıklı bir şekilde gözleyebilme şansı,
· Embriyoların en yüksek gelişim güçlerine sahip oldukları dönemde yani blastokist aşamasında dondurulabilmesi,
· Embriyo canlılığının incelenebileceği farklı yöntemlere imkan tanıması.
Blastokist transferinin riski nedir?
Blastokist transferi sonucunda sıklıkla karşılaşılabilen durum çoğul gebelik faktörüdür. Bu nedenle çoğul gebeliğin yarattığı risklerden korunabilmek için transfer edilecek embriyo sayısına bazı yasal sınırlamalar getirilmiştir. Ülkemiz için bu sınır en fazla 2 embriyo olacak şekilde belirlenmiştir. 5. gün embriyo transferinde 1 ya da 2 blastokist transferi gerçekleştirilerek hem çoğul gebelik riski azaltılmış hem de gebelik şansı artırılmış olur. Tüp bebek tedavisinde amaçlanan nokta sağlıklı bir döllenmenin gerçekleştirilmesidir. Bu doğrultuda daha kaliteli fakat daha az sayıda embriyo transferi karşılaşılabilecek riskleri en aza indirerek sağlıklı sonuç almayı kolaylaştıracaktır.
Blastokist transferi kimler için uygundur?
Döllenen yumurta sayısının çok olduğu ve 2. gün embriyo kalitesinin iyi olduğu tüm çiftlerde blastokist transferi işlemi uygulanabilir. 35 yaş altında ilk iki denemede tek embriyo transferi yapılabileceği için bunlara bir blastokist transferi yapılarak çoğul gebeliğin de önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ülkemizde de blastokist transferi başarılı bir şekilde uygulanarak yüksek başarı oranları elde edilmektedir. Bununla birlikte transfer sonrası kalan kaliteli embriyolar yeni ve hızlı bir dondurma tekniği olan vitrifikasyon (Camlaştırma) yöntemi ile başarılı şekilde dondurularak çiftlere ikinci bir şans daha sunmaktadır. Daha fazla bilgi almak ve randevu oluşturmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.